Wijnadvies over pinot gris wijnen of andere wijnen? - Wijnhandel GrapeWine.nl
0
  • Lorem ipsum

De Pinot Gris wijnen: vele namen, kleuren en smaken

7 Jul 2020
door Amanda

Als er een druif is met vele namen of aliassen, dan is het wel de pinot gris. Dit witte druivenras wordt ook wel pinot grigio, malvoisie, grauburgunder, ruländer en szürkebarát genoemd. Gelukkig hoef je deze namen niet uit je hoofd te leren, maar het is wel leuk om te weten dat juist de pinot gris wijnen in verschillende landen andere namen draagt. De bekendste namen zijn toch wel de pinot gris en de pinot grigio. Eigenlijk precies dezelfde druif, maar door het verschil in land een geheel andere kleur en smaak!

 

Pinot gris: keizerlijke favoriet in Hongarije

Laten we eerst even een flinke sprong in de tijd maken, zo naar het jaartal 1375. In die tijd leefde Karel IV als keizer van Hongarije en werden er regelmatig monniken op reis gestuurd naar buitenlandse gebieden om terug te keren met goederen. Zo haalden zij ook wijnstokken uit de Franse Bourgogne! De wijnstokken die de monniken hadden meegenomen werden geplant en al gauw kreeg de pinot gris druif de naam Szürkebarát, wat ‘grijze monnik’ betekent. Het verhaal gaat dat dit de favoriete druif van Karel IV was.

 

Duitsland verliefd op Pinot Gris wijnen

Honderden jaren later werd ook Duitsland verliefd op de pinot gris. Johan Seger Ruland - precies, vandaar de naam ‘Ruländer’ – kocht in 1709 een behoorlijke verwilderde tuin. Of daar al wijnstokken stonden of dat Johan deze als handelaar en apotheker zelf heeft geplant is niet geheel duidelijk, maar in 1711 produceerde hij met de pinot gris druif een goede witte wijn. Zo goed, dat hij direct fan was en een ware ambassadeur voor de druif en de pinot gris wijnen werd!

 

In het assortiment van GrapeWine vind je onder andere de Neiss Pinot Grigio 2017 (€10,75) uit Duitsland. Een droge, zachte witte wijn met sappige fruittonen. Peer, voorjaarsbloemen en wat rook verwennen de neus. Een heerlijke Duitse witte wijn voor bij risotto!

 

Pinot Gris versus Pinot Grigio

Eén ding is duidelijk als we het hebben over de pinot gris: het begon allemaal in de Franse Elzas. Daar produceert men met name volle witte wijnen met een fruitig, bloemig en zoet karakter. Denk aan aroma’s als perzik, meloen en soms zelfs honing. Een pinot gris uit de Elzas is vol en complex en heeft soms zelfs een rokerig randje, oftewel: het is een krachtige witte wijn.

 

De pinot grigio uit Italië is daarentegen lichter en frisser, met smaken als appel en citrus. Meestal kenmerkt de pinot grigio zich door een droog, fris en mineralig karakter. Deze variant is vooral geliefd als aperitief! De ST. Michael-Eppan Pinot Grigio Classico 2018 (€15,95) is een mooi voorbeeld van een internationale bestseller uit Zuid-Tirol (Italië) en past perfect bij schelpdieren en witvis. Wist je trouwens dat de pinot grigio pas na de Tweede Wereldoorlog in Italië pas echt bekendheid kreeg? Dat is dus ‘pas’ zo’n 75 jaar geleden!

 

Pinot Gris wijnen uit Nederland

Ook ons eigen land kent mooie witte wijnen gemaakt van de pinot gris duif. Wijnhuis De Kleine Schorre uit Zeeland heeft met De Kleine Schorre Schouwen Druivenland Gris+ 2019 (€17,95) een prachtige wijn gemaakt door pinot gris met pinot blanc te combineren. Deze droge, witte wijn heeft een medium body met mineralen en een lichte kruidigheid. De frisse tonen van tropisch fruit en passievrucht van deze pinot gris wijn lenen zich perfect voor een diner met Oosterschelde-kreeft.

 

De pinot gris druif bekent geen kleur

Als druif is de pinot gris eigenlijk best een beetje apart. We benoemden het net al even: de pinot gris druif behoort bij de witte druivenrassen, maar eigenlijk heeft het schilletje van de druif verschillende kleuren. Van roodgrijsachtig (vandaar ‘Gris’) tot blauw en bruin. Behoorlijk wat verschijningen dus! Dat betekent dus ook zeker dat de kleur van de wijn in het wijnglas varieert. Zo kan de pinot gris geheel transparant zijn, maar ook goudgeel en roze doen mee. Kleur bekennen? Dat doet deze druif dus niet zo snel!

 

Wijnadvies over pinot gris wijnen of andere wijnen?

Van wijnadvies bij gerechten tot een tip om een nieuw soort wijn te proberen, je kunt het Arjan van GrapeWine.nl gemakkelijk vragen via WhatsApp, telnr. 06 – 38 61 23 62. Wil je juist meer weten over de pinot gris wijnen (ook wel pinot grigio)? Ook dan kun je appen! Een persoonlijk wijnadvies op maat gegarandeerd, en het is altijd vrijblijvend. Arjan is beschikbaar van nine to wine! ;-)

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter