0
  • Lorem ipsum

Lekkere en goede wijn, proef het verschil!

12 Mei 2020
door Arjan

Wat is nou een goede wijn?
De meest gestelde vraag tijdens de proeverijen die ik regelmatig geef.
Of een wijn een goede wijn is hangt af van 3 factoren.

Een goede wijn ... 

  •   ... is in balans (de wijn zorgt voor harmonie in de mond. Niet te zuur, niet te stroef...)
  •   ... heeft een langere afdronk (dat de smaak van de wijn na doorslikken nog te proeven is)
  •   ... is complex (wijn die niet gekenmerkt wordt door één dominante geur of smaak, maar door een veelvoud van fijne, subtiele smaken)

Wat is lekkere wijn?
Ook een veel gestelde vraag. Alleen wat lastiger te beantwoorden. Want wat lekker is bepaal je namelijk helemaal zelf. Over smaak valt namelijk niet te twisten. 
Maar hoe bepaal je nou of je een wijn lekker vindt, of niet? Door te proeven.
Ik kan nu niet bij je komen voor een gezellige, informele wijnproeverij, daarom heb ik deze blog voor je geschreven.

Om te beginnen zal je moeten vaststellen wat je nu proeft in de wijn. Is de wijn zoet, zuur, bitter, zilt of droog?

Is de wijn in balans?

Een wijn die in balans is, is een wijn die een harmonieuze smaakbeleving geeft.
Even technisch: Eigenschappen hiervoor zijn alcoholpercentage, zuur, suikergehalte, tannine, kleur en geur. Een bepaalde samenstelling van deze eigenschappen (in balans) kan je dan een type wijn noemen, zoals bijvoorbeeld een lichte, droge of soepele wijn. 
Een voorbeeld van goede balans in wijn kan je het allerbeste proeven in een Mottura Stilio Primitivo di Manduria.

Ik lust geen zure wijn!!!

Dit is veel gehoorde opmerking tijdens wijnproeverijen.  Logisch, want wie houdt er nou van zure wijn.
Belangrijk om als beginnend wijnliefhebber te weten is dat zonder dat zuurtje je wijn helemaal niet lekker zou kunnen vinden. Dat zuurtje maakt juist dat de wijn in balans is.
Er is geen balans mogelijk in zonder zuur. Zonder zuur zou wijn log en onsmakelijk smaken. Je hebt dus zuur nodig voor de balans.
Smaakt wijn echt heel zuur? Dan is deze dus niet in balans dus niet goed en dus niet lekker. Reden om op zoek te gaan naar een andere wijn, waarbij de zuren beter in balans zijn.

De afdronk, wat wordt daar mee bedoeld?

Een factor die elke fantastische wijn onderscheid van een ok wijn. Wanneer je een slok neemt van de wijn kan je enige tijd na het doorslikken vaak de wijn nog proeven. Hoelang en hoe intens deze afdronk is bepaald de kwaliteit van de afdronk, maar ook zeker de kwaliteit van de wijn. Je kan namelijk bij een (zure) bulkwijn nooit een lange afdronk terugvinden. Daar zijn dit soort wijnen dan ook niet voor gemaakt.

Witte Wijn met een mindfuck

Tijdens proeverijen gebruik ik graag de witte Colombard & Sauvignon Blanc wijn van Domaine Horgelus. Het is een wijn die je flink op het verkeerde been kan zetten. Je ruikt en proeft veel tropisch fruit. Deze geven je wellicht het idee dat de wijn zoet is.
Maar bij de eerste slok proef je dat niet. Je hersenen herkennen de aroma’s als zoet en je smaakpapillen corrigeren dit naar een mooie ronde smaak met verschillende nuances.

 

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter