Wijnblog - Stilio, Primitivo di Manduria: een krachtpatser uit Italië! - Wijnhandel GrapeWine.nl
0
  • Lorem ipsum

Stilio, Primitivo di Manduria: een krachtpatser uit Italië!

15 Jun 2020
door Amanda

Italië is niet alleen een fantastisch vakantieland, maar ook een prachtig wijnland. Door het gehele land kom je verschillende wijnstreken tegen. Variantie alom dus! Van Noord tot Zuid en van Oost naar West. Het is dan ook het enige land ter wereld waar door het gehele land Italiaanse wijn wordt geproduceerd. Of beter gezegd: met 20 wijndistricten en 5 verschillende klimaatzones is Italië een goed gevulde wijnlaars! Eén van die wijnen is de Stilio, Primitivo di Manduria 2017 (€15,95), een échte krachtpatser van een rode wijn.

 

Een casanova met gewicht

De Stilio, Primitivo di Manduria noemen we natuurlijk niet voor niets een echte krachtpatser. Stroop die mouwen maar vast op, want deze wijnfles weegt zo’n 2 kilo schoon aan de haak. Hallo, work-out! Alleen al het uiterlijk van deze Italiaanse rode wijn is een heuse binnenkomer. Of, om in Italiaanse begrippen de blijven: een ware casanova. Je wordt er meteen verliefd op.

 

Herkomst Stilio, Primitivo di Manduria

Precies in de hak van de Italiaanse laars ligt de provincie Lecce. In die provincie vind je de Salento streek, of eigenlijk het soort van schiereiland Salento. Alhoewel het aan het gewone land vastzit, wordt het wel door twee zeeën omgeven. Vandaar de benaming schiereiland. Nog een leuk weetje tussendoor: het is de eerste plek waar de zon opkomt in Italië!

Niet alleen is Salento erg geliefd onder de Italianen zelf (ze gaan er vaak zelf op vakantie), maar de Salento staat inmiddels ook bekend als ware smaakbom op wijngebied. De twee bekendste druiven uit deze streek zijn de Primitivo en de Negroamaro. Het landgoed Mottura, gelegen in het stadje Tuglië, verbouwt onder andere de Primitivo-druif voor de rode wijn Stilio Primitivo di Manduria. Voor de wat gevorderde wijnkenners: de Primitivo is dezelfde druif als de (Amerikaanse) Zinfandel.

 

Wat maakt de Primitivo druif zo bijzonder?

De Primitivo is een blauwe druivensoort, is gek op warmte en kan droogte prima doorstaan. De kalkhoudende grond, het bed van klei en de rode aarde (door ijzeroxide) zorgen ervoor dat de druif volle, rode wijnen produceert met veel extracten. De milde winters en de zeer droge zomers in Tuglië zijn dus perfect voor deze druif! Het is ook een druif die vroegrijp is. Eind augustus of begin september worden de eerste net rijpe druiven al op het landgoed Mottura met de hand geoogst.

 

En dan natuurlijk de smaak. In de historische wijnmakerij komen traditie en moderne techniek samen. Het wijnhuis bestaat dan ook al sinds 1927 en wordt inmiddels gerund door de vierde generatie. De wijnmakerij is dan ook volledig gerestaureerd en bevat de meest geavanceerde wijnstabilistatie-technologieën. Deze moderne snufjes zorgen er onder andere voor dat de wijn op een constante temperatuur rijpt. Zo komt de expressieve kracht van de Primitivo-druif in de Stilio Primitivo di Manduria helemaal tot zijn recht!

 

Zodra de Primitivo-druif is geoogst, start het maken van de wijn. Dit gebeurt op traditionele wijze. Ongeveer 10 tot 12 dagen lang worden uit de druivenschillen de tannines en kleurstoffen onttrokken. Deze komen in het (druiven)sap terecht. Ook vindt de eerste fermentatie van most (oftewel: het geperste druivensap) plaats. Dit is het omzetten van suikers naar alcohol. Tot slot vindt nog een tweede gisting plaats met behulp van de melkzuurbacterie die op de druivenschil aanwezig is. Hierdoor wordt de rode wijn zachter en soepeler van smaak.

 

Na de vergisting rijpt de Stilio Primitivo di Manduria nog 6 maanden op eiken vaten. Daarna rust de wijn in horizontale positie nog 2 tot 3 maanden in de fles. Zo zie je maar: er komt nog best wat kijken bij het maken van wijn!

 

Stilio Primitivo di Manduria: expressieve smaak vol fruit

De robijnrode wijn met paarse reflecties heeft een heerlijk aroma van bomvol donker fruit. Denk aan kersen en bramen. De fluweelzachte smaak is expressief vol en zeer harmonieus. Deze wijn heeft body, maar is tegelijkertijd heel zacht op de tong en zeer smaakvol. Een wijn om intens van te genieten. Zeker bij rood vlees, wild, braadstukken en oude kazen. Het is ook een zeer geliefde wijn voor het kerstdiner!

 

Natuurlijk doet deze wijn het ook erg goed in de Italiaanse keuken. In combinatie met een stevige pasta is het een uitstekende begeleider. Nog een tip: serveer de Stilio Primitivo di Manduria (€15,95) bij voorkeur op zo’n 18 graden Celsius en dan hoef je nog maar één ding te doen: GENIETEN!

 

Mocht je trouwens nog op zoek zijn naar lekkere recepten, neem dan zeker even een kijkje bij op onze Recepten-pagina. Daar vind je naast overheerlijke gerechten ook bijpassend wijnadvies. Win, win dus!

 

Tips en tricks op wijngebied nodig? Vraag het Arjan!

Als je van kwaliteitswijnen houdt, zit je bij GrapeWine.nl helemaal goed. Dat had je vast al door, maar naast fantastische wijnen kun je hier ook terecht voor wijnadvies op maat. Ga je een uitgebreid diner maken en wil je weten welke wijnen je het beste bij elk gerecht kunt schenken, of wil je jouw smaakpapillen iets compleet nieuws laten ervaren? Stuur dan een WhatsAppje naar Arjan via 06 – 38 61 23 62, of stuur een chatberichtje via de website. Je ontvangt binnen no-time een reactie. Makkelijk, snel en goed wijnadvies met slechts één druk op de knop dus!

 

 

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter