Wijnblog - Wijnhuis Domaine Horgelus: een parel uit Frankrijk - Wijnhandel GrapeWine.nl
0
  • Lorem ipsum

Wijnhuis Domaine Horgelus: een parel uit Frankrijk

16 Apr 2020
door Amanda de Bruin-Wiegman

Wijnhuis Domaine Horgelus: een parel uit Frankrijk!

Als we het over de wijnen van Domaine Horgelus hebben, dan gaat ons wijnhart sneller kloppen. Dit bijzondere wijnhuis uit de Gascogne in Zuid-Frankrijk verdient de nodige aandacht, zeker omdat de wijnen van deze wijnmaker onder wijnliefhebbers bekend staan als ‘de meest verfrissende wijnen uit heel Frankrijk’. Wie wil daar nou niet het fijne van weten? Precies, dus here we go! ;-)

De druivensoorten van Domaine Horgelus

Frisheid, dat is natuurlijk een breed begrip. Daarom duiken we gelijk in de wijze waarop wijnhuis Domaine Horgelus wijn tot leven brengt. Het begint natuurlijk met wijnranken. In de zo’n 90 hectare (= 0,9 km 2) wijngaard vind je verschillende druivensoorten, zoals:

  • Colombard
  • Sauvignon
  • Sauvignon-blanc
  • Gros-Manseng
  • Petit-Manseng
  • Merlot
  • Cabernet
  • Tannat

Het terroir (oftewel: de bodem) verschilt van klei tot slib met kiezels. Voeg daar het Zuid-Franse weer aan toe en je krijgt uiteindelijk een zeer divers aanbod aan smaken en aroma’s en dus ook aan wijnen. Domaine Horgelus biedt rode wijn (bijv. Domaine Horgelus Merlot & Tannat), witte wijn (bijv. Domaine Horgelus Colombard & Sauvignon Blanc) en rosé (bijv. Domaine Horgelus Rosé – Merlot & Tannat 2018) aan!

Verfrissende wijnen

En dan weer even terug naar die alom geroemde frisheid. De wijze waarop eigenaar Yoan Le Menn (hij nam de wijngaard over van zijn vader) voor deze frisheid zorgt, is bijzonder. Het zit ‘m namelijk in twee aspecten. Door de druiven heel vroeg – zo tussen 03.00 en 11.00 uur – te oogsten, wordt het aroma behouden. De koelte beperkt namelijk oxidatie van de wijnen. Nu horen we je denken ‘oxidatie, wat is dat?’. Je kunt het vergelijken met roest, dat is oxidatie van ijzer. Bij wijn zorgt zuurstof voor de oxidatie van het aroma. Het verliest de verfijnde geur van bijvoorbeeld fruitigheid en frisheid. En dat willen we niet!

De wijnboer gaat dus behoorlijk vroeg zijn bed uit om de druiven in de optimale omstandigheden te oogsten. Aangezien wijn maken een fantastisch vak is, vindt hij dat echt niet erg. Het is immers zijn passie! Het tweede aspect heeft te maken met kooldioxide, ook wel bekend als CO2. Wijnmaker Yoan van Domaine Horgelus legt als het ware een deken van CO2 om het versgeperste sap om zo contact met zuurstof te voorkomen. Hoe dat precies werkt? CO2 is zwaarder dan zuurstof, waardoor zuurstof niet door de koolstofdioxide kan dringen.

Door deze twee moderne beschermingstoepassingen behoudt de wijn van Domaine Horgelus die heerlijke frisheid én fruitige smaak. Iets wat je zeker eens geproefd moet hebben als je het ons vraagt! Niet voor niets hebben we bij GrapeWine dan ook een uitgebreid en gevarieerd aanbod van de Domaine Horgelus wijnen. We hebben net al drie mooie wijnen genoemd, maar we maken het lijstje graag compleet. Hieronder een overzicht van de verschillende Domaine Horgelus wijnen uit het GrapeWine assortiment.

Domaine Horgelus witte wijnen

  1. Domaine Horgelus Colombard & Sauvignon Blanc (€6,95): een droge witte wijn met kenmerkende frisse fruittonen van appel, groene kruiden en wat witte bloemen. Elke slok bevat een prettige samenstelling van knisperende, smaakvolle zuren en fruitige aroma’s.

 

  1. Domaine Horgelus Gros Manseng & Sauvignon Blanc (€6,95): een droge witte wijn welke perfect past bij een geitenkaasje. De geur van honing, hooi en een vleugje karamel brengen je letterlijk even naar het prachtige Frankrijk.

 

Domaine Horgelus rode wijnen

  1. Domaine Horgelus Merlot & Tannat (€7,35): een ongekend zachte, droge rode wijn met bijzonder veel smaak. Denk aan bramen, tabak en rijpe kers. Verleidelijk tonen met een mooie ronde afdronk.

 

  1. Domaine Horgelus Phi-Ling – Tannat & Carbernet Sauvignon (€10,95): ben je dol op Bordeauxwijnen, dan moet je deze smaakvolle rode wijn zeker eens proberen! De smaak zal niet gaan vervelen, want je proeft telkens iets nieuws. Van tabak tot rijpe kersen.

 

Domaine Horgelus rosé wijnen

  1. Domaine Horgelus Merlot & Tannat 2018 (€6,95): zoek je de perfecte rosé voor in de tuin of op het balkon? Zoek dan niet verder! Deze spetterende rosé is erg populair vanwege de frisse fruittonen van klein rood fruit. Denk aan frambozen en wat rode rozen. Heerlijk knisperend en een verwennerij voor elke roséliefhebber!

 

Gratis wijnadvies nodig?

Een van onze favoriete bezigheden is het delen van onze kennis over wijn. We helpen je dan ook graag met een wijnadvies op maat. Wil je bijvoorbeeld weten welke wijnen het beste bij een menu passen of wil je juist graag iets nieuws proberen? Via onze website kun je met ons chatten of stuur een WhatsAppje naar Arjan via 06 – 38 61 23 62. Hij helpt je graag!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter