Betuws wijndomein: wijnen om te prijzen! - Wijnhandel GrapeWine.nl
0
  • Lorem ipsum

Betuws wijndomein: wijnen om te prijzen!

10 Jun 2020
door Amanda

Met titels als ‘Wijnmaker van het jaar’ en ‘Beste wijngaard’ kunnen we niet om het Betuws Wijndomein heen. En eerlijk gezegd: dat willen we ook helemaal niet! Deze wijngaard in Gelderland is tal van keren in de prijzen gevallen en dat is een uitzonderlijke prestatie. Iets waarop we graag het wijnglas heffen gevuld met één van de prachtige rode wijnen, witte wijnen, mousserende wijnen of speciale signatuurwijnen van deze Nederlandse wijnmaker!

Nederlandse wijnen uit Gelderland

Misschien denk je bij Gelderland in eerste instantie helemaal niet aan wijn, maar eerder aan fruitteelt. Dat klopt ook wel, want de provincie Gelderland staat bekend als fruitprovincie. Leuk weetje: ongeveer een derde van de fruitteelt komt uit deze provincie. Denk aan heerlijke kersen en pruimen, maar ook appels. Sinds enige tijd kunnen we daar ook druiven aan toevoegen, die de basis vormen voor Nederlandse wijnen uit Gelderland!

Als we verder inzoomen op Gelderland, komen we uit bij het plaatsje Erichem. Sinds 2004 vinden we daar in het buitengebied wijngaard het Betuws Wijndomein, vlakbij de rivier de Linge. In de Betuwse bodem vinden we daardoor veel rivierklei. Een vruchtbaar goedje! En natuurlijk perfect voor 21.500 wijnstokken verdeeld over 7 hectare die eigenaren Diederik en zijn partner Arina het hele jaar door op duurzame manier onderhouden.

 

Duurzame wijnen uit de Betuwe

De wijnen van het Betuws Wijndomein worden gekenmerkt door fruitige aroma’s en frisse zuren. Precies zoals Diederik en Arina het voor ogen hebben. Hun missie is om iedereen ervan te overtuigen hoe goed Nederlandse wijnen zijn. Dat doen ze niet alleen vol passie, maar ook met oog voor de natuur. Het nog verder verduurzamen van de wijnproductie is voor Diederik en Arina dan ook erg belangrijk.

Toen de wijngaard nog in de kinderschoenen stond in 2004, werden de eerste duurzame beslissingen al gemaakt. Er werd namelijk gekozen voor nieuwere druivenrassen, zoals de regent, pinotin, johanniter en cabernet noir. Deze druivenrassen hebben namelijk met elkaar gemeen dat ze ten eerste minder zonuren nodig hebben, maar daarnaast ook veel minder beschermd hoeven te worden. De toepassing van gewasbeschermingsmiddelen is dus vrijwel niet nodig. En als er dan toch bescherming nodig is, bijvoorbeeld tegen de Suzuki-fruitvlieg (afkomstig uit Azië), dan verkiest het Betuws Wijndomein een natuurlijkvriendelijke manier om de druiventrossen te beschermen. Men stroopt de mouwen op en bindt met de hand rondom elke druiventros een zakje. En tegen de vorst? Simpel! Daarvoor hebben ze de sproei-installatie die op natuurvriendelijke wijze de druiven beschermt.

 

Ambacht staat centraal bij het Betuws Wijndomein

Bij de productie van de diverse wijnen gaat voor het Betuws Wijndomein ambacht altijd boven massaproductie. Jaarlijks produceert het Betuws Wijndomein tussen de 25.000 en 30.000 flessen. Het mooie is dat elk trosje druiven met de hand wordt geoogst. Alhoewel Diederik en Arina zelf ook flink hun handen uit de mouwen steken op de wijngaard (inclusief slapeloze nachten tijdens de vorst), maken ze ook veel gebruik van vrijwilligers. De betrokkenheid van de vrijwilligers is voor het Betuws Wijndomein erg belangrijk. Diederik en Arina zien hun wijnen als een streekproduct en hebben daarom naast duurzaamheid veel oog voor het sociale aspect.

 

Alcoholvrije Nederlandse wijn

De laatste jaren is alcoholvrije wijn steeds meer in opkomst. Daar kon je onlangs al over lezen in de blog ‘Alcoholvrije wijn de nieuwe gezonde trend’. In datzelfde artikel werd de wijn Betuwse Bruis Wit (€9,95) al genoemd, een witte alcoholvrije wijn afkomstig van het Betuws Wijndomein. Sinds 2016 produceert het Betuws Wijndomein alcoholvrije wijnen onder het label ‘Betuwse Bruis’. Diederik en Arina hebben de productie van alcoholvrije wijnen de laatste jaren zien verdubbelen op hun wijngaard.

 

Ze noemen het zelf een mousserend druivensap, oftewel: druivensap met koolzuur. Al vinden wij bubbeltjes leuker klinken! Druivensap met koolzuur klinkt misschien niet heel ‘sexy’, maar het zorgt onmiskenbaar voor een smaaksensatie in de mond. Vele restaurants serveren het dan ook als aperitief. De reden? Die frisse zuren zorgen voor de aanmaak van speeksel en dat is - voordat je gaat eten - erg aangenaam.

 

Proef de wijnen van het Betuws Wijndomein zelf

Er valt genoeg te proeven van het Betuws Wijndomein! Daarom zetten we de verschillende wijnen van dit Nederlandse wijnhuis graag voor je op een rijtje:

  • Betuwse Bruis Wit (€9,95): een alcoholvrije, witte wijn met een frisse smaak en heerlijke aroma’s van passie- en citrusfruit.
  • Linge Bruut (€26,95): een mousserende wijn met een verfijnde smaak van honing, brioche en geel fruit.
  • Linge Rood Cuvée Signature 2018 (€17,95): een rode en fruitige wijn met houtrijping en mooie hinten van kruiden. Een wijn die mooi in balans is met soepele tannines.
  • Linge Wit Cuvée Barrique – 2018 (€15,95): een robuuste witte wijn met een flinke complexiteit. Denk aan weidebloemen, geel tropisch fruit en een subtiele hout nuance. Heerlijk warm gerookte zalm met een botersausje! Onder het mom van vis moet zwemmen ;-)
  • Linge Wit Johanniter 2018 (€14,95): een witte wijn, vol van smaak met tonen van peer, appel en citrusfruit. Een heerlijke frisse afdronk en daardoor uitstekend als aperitief of in combinatie met fruits de mer, gerookte zalm, garnalen, paling en mosselen.
  • Linge Wit Blanc de Noir 2018 (€15,95): een witte, fruitige en krachtige witte wijn met tonen van appel, kruiden, wit fruit en een hint van mineralen. Zeer geschikt als aperitief en een goede match met pasta, salades en rollade.
  • Linge wit Sauvi 2018 (€15,95): dit noemen we een weelderige witte wijn met kruidige aroma’s samen met passievrucht en kruisbessen. Wil je echt genieten? Schenk deze witte wijn dan bij witte asperges en een gepocheerd eitje of een Waldorfsalade.
  • Linge Rood Cuvée Barrique 2018 (€15,95): een droge, volfruitige, rode wijn met een subtiele hout nuance. De smaakpapillen worden verwend met de smaak van zwarte kersen en framboos.

 

Wijnvraag of wijn bestellen? Dat kan ook via WhatsApp!

Ben je na het lezen van deze blog toe aan een mooie Nederlandse wijn? Stuur dan een WhatsAppje naar Arjan via 06 – 38 61 23 62. Hij beantwoordt geheel gratis al jouw wijnvragen en voorziet je ook van fijne adviezen. Geen wijnvraag is te gek, integendeel! Het bestellen van wijn kan ook via WhatsApp, of natuurlijk via de webshop.

 

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter