Welke champagne moet ik kiezen? - Wijnhandel GrapeWine.nl
0
  • Lorem ipsum

Champagne dé mousserende wijn voor een bruisende zomer

6 Aug 2020
door Amanda

Het drinken van champagne hoeft wat ons betreft helemaal niet beperkt te zijn tot officiële of feestelijke gelegenheden. Integendeel zelfs. De zomer is juist het moment om te genieten van een mooi glas bubbels! De frisse sprankeling in een champagne in combinatie met de herkenbare zomerse aroma’s maken champagne eigenlijk tot een ultiem zomerdrankje. En daarom zeggen wij: let’s pop the champagne!

Waarom is champagne juist zo geschikt voor de zomer?

De zomer brengt naast fantastisch weer ook prachtige fruitsoorten met zich mee. De smaak van zomerfruit in combinatie met champagne is werkelijk goddelijk. Aardbeien, kersen, frambozen, peren, perziken, meloenen en ga zo maar door zijn op en top zomerse fruitsoorten met heerlijk geurende aroma’s. En juist die aroma’s vind je terug in champagne!

Bij het drinken van champagne ruik en proef je dus eigenlijk (een beetje) de zomer. Zo ruik je bijvoorbeeld in de mooie rosé champagne LECLERC BRIANT Champagne Rosé Brut (€59,-) de aroma’s van framboos, roze grapefruit en na een tijdje ‘ademen’ zelfs zwarte bes, perzik en passievrucht.

 

Wist je trouwens dat geuren herinneringen en emoties kunnen oproepen? Het zou dus zomaar kunnen dat jij bij de geur van meloen moet denken aan die ene zonovergoten stranddag waarbij je je tanden zetten in een sappige honingmeloen. Wie weet wat voor mooie herinneringen en emoties je kunt maken met champagne!

 

Bovendien is champagne ook heel goed te combineren met zomerse gerechten. Je zult nog versteld staan van de champagne en spijs-combinaties die je kunt maken. Denk maar eens aan oesters, salade met parmaham en vijgen, bruscetta met tomaat, aardbeien of – onze persoonlijke favoriet – champagne met een patatje mayo!

 

En als je denkt aan de zomer, dan denk je natuurlijk ook aan de hoge temperaturen. Een beetje verkoeling is dan wel zo aangenaam. De bubbeltjes (ook wel koolzuur genoemd) in champagne hebben een verfrissend effect! Het ziet er dus niet alleen heel feestelijk en luxe uit, de bubbels hebben ook daadwerkelijk invloed op de smaak.  

 

Waar komt de naam Champagne vandaan?

Champagne kent een zeer rijke geschiedenis en daar kwam behoorlijk wat geknal bij kijken. De heer Dom Pérignon (een monnik en keldermeester in Frankrijk) was degene die het proces van bubbeltjes in de (champagne)fles houden uiteindelijk als eerste onder de knie kreeg. Hij wordt dan ook wel ‘de vader van de champagne’ genoemd. Dom Pérignon verlaagde succesvol de drukkracht in de fles en ontdekte dat je de kurk het beste met ijzerdraad kon vastmaken. Dit kennen we nu als het muselet. Het resultaat? Geen ontploffende flessen meer en een unieke methode die men destijds ‘méthode champenoise’ noemde. Het bottelen van flessen werd rond 1700 van keldermeester op keldermeester doorgeven. Helaas kwam een keldermeester onverwacht te overlijden en is de authentieke methode verloren gegaan. De nieuwe keldermeesters ontwikkelden een methode die erop leek en deze methode kennen we sinds 1994 als ‘méthode traditionnelle’.

 

Sinds de 20e eeuw is de naam Champagne beschermd. Er zijn veel strikte regels over wanneer een mousserende wijn pas champagne mag worden genoemd. Zo moet deze onder andere daadwerkelijk uit de Champagne-regio afkomstig zijn en zijn gemaakt volgens de ‘méthode traditionnelle’. Maar dat is nog lang niet alles! Er zijn zelfs regels over het minimale alcoholpercentage, de gebruikte druivensoorten, hoelang de flessen moeten worden bewaard voordat ze mogen worden verkocht (15 maanden) en zelfs de snoeiwijze is vastgelegd.

 

Champagne maken is dus niet zomaar een productieproces wat iedereen kan evenaren. Daarom is 2015 een deel van de Franse Champagnestreek toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Op deze lijst staan ook wijngaarden, wijnkelders en champagnehuizen.

 

Champagne toen versus champagne nu

Je kunt je voorstellen dat back in the day champagne er totaal anders uitzag dan nu en ook compleet anders van smaak was. De eerste vorm van champagne was troebel, had geen bubbeltjes en leek nog het meest op rosé wijn. De kwaliteit was op zijn zachts gezegd niet best. Vele productiemethoden verder, met dank aan onder andere Dom Pérignon, kunnen we vandaag de dag genieten van een kristalheldere (rosé) champagne met prachtige bubbels (en zonder exploderende flessen).

 

Hoe drink je champagne?

De smaak van de champagne wordt voor een groot deel beïnvloed door het glas waaruit je champagne drinkt. Dat kon je al eerder lezen in de blog ‘Bubbels, maar dan beter’. In diezelfde blog lees je ook over welk glas bij welke bubbel past. Een aanradertje om te lezen dus! Maar als hoofdregel geldt: hoe boller het glas, hoe meer aroma’s erin blijven hangen.

 

Hoelang kun je champagne bewaren?

Hoelang je een champagne kunt bewaren is afhankelijk van verschillende aspecten. Over het algemeen kijken we naar de soort champagne. Deze kunnen we indelen in 3 categorieën:

  1. Champagne zonder jaartal of non-vintage champagne: deze champagne heeft vaak een groot percentage pinot meunier-druif (meer dan 35%) en het is daarom aan te raden om deze champagne niet langer dan 9 maanden te laten liggen. De pinot meunier-druif heeft een fruitig karakter en zorgt ervoor dat de champagne al helemaal op dronk is. Laat je de champagnefles te lang liggen, dan rijpt hij door en is hij al gauw behoorlijk heftig.
  2. Vintage champagne: een vintage champagne heeft langer gerijpt en kan daardoor ook wat langer bewaard worden. Ze bevatten meestal ook geen pinot meunier-druif. Doordat vintage champagnes van uitstekende druiven worden gemaakt zou je, in theorie en onder de juiste bewaarcondities, een vintage champagne maximaal 5 jaar kunnen bewaren. In de praktijk zien we dan echter dat de kwaliteit flink achteruitgaat, dus het advies is om een vintage champagne binnen 1 jaar te drinken.
  3. Prestige champagne: dit is de Rolls-Royce onder de champagnes met de allerbeste kwaliteit op alle gebieden. Door de lange rijping kun je deze champagne ook geruime tijd, zo’n 10 tot 15 jaar, bewaren.

 

De champagnes voor deze zomer

Bij GrapeWine.nl vind je alleen de allerbeste kwaliteitswijnen die we persoonlijk voor je hebben geselecteerd en geproefd. Van witte wijn, rosé wijn tot mousserende wijnen als prosecco, cava en ook champagne! Speciaal voor deze laatste categorie hebben we een selectie gemaakt van de lekkerste champagnes voor de zomer:

  • LECLERC BRIANT Champagne Demi Cuvee de Reserve Brut (€29,95): een champagne met een verfijnde mousse. Wit fruit, fris en toch vol van smaak. Geweldig als aperitief, maar ook zeker een aanrader bij salades en fruits des mer.
  • CHAMPAGNE LAHERTE FRÈRES Blanc Des Blancs Brut Nature (€49,95): alleen de beste druiven worden gebruikt zodat de ‘ware’ champagne zich hierin laat zien. Aroma’s van rijp wit fruit en lichte brioche tonen, een strakke champagne met frisse zuren.
  • CHAMPAGNE LAHERTE FRÈRES Les Empreintes (€61,-): een rijke en complexe geur van brioche, noten en een geroosterde toets. Deze champagne heeft een romige inzet.
  • LECLERC BRIANT Champagne Abyss (€195,-): een vintage champagne die gemaakt is van uitstekende druivensoorten uit 2012. Een uiterst bijzondere champagne welke bijna een jaar bewust op de zeebodem heeft gelegen. Deze champagne heeft een lichtgele kleur met tonen van strogeel en een hint van zilver. In de neus rijpe aroma’s en frisheid. Deze champagne moet wel even ademen. Hoog in zuren, vol in energie en een maritiem karakter. Niet zo gek dat deze fraaie champagne goed past bij mosselen in wilde knoflookboter, gefrituurde sint-jakobsschelpen en zeebaarsfilet.

 

Welke champagne moet ik kiezen?

Toe aan champagne? Snappen we! Maar welke moet je nou kiezen? Als je het zelf even niet weet, of gewoon graag advies wilt over een passende champagne, dan kun je altijd terecht bij Arjan. Hoe? Simpel! Stuur via WhatsApp (telnr. 06 – 38 61 23 62) jouw vraag en je ontvangt al snel jouw wijnadvies op maat. Time to drink champagne and dance on the table!

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter