Welke witte wijn kies jij deze zomer? - Wijnhandel GrapeWine.nl
0
  • Lorem ipsum

Deze witte wijnen passen perfect bij de zomer!

14 Jul 2020
door Amanda

Wijn kun je het hele jaar door drinken, maar in de zomer gaat je voorkeur waarschijnlijk uit naar een frisse witte wijn of fruitige rosé wijn. Beide wijnen zijn bij uitstek echte zomerwijnen, maar de witte wijnen verdienen in de zomer eigenlijk best wat meer aandacht. Zo vullen wij op een warme zomerdag het glas bijvoorbeeld graag met een gekoelde sauvignon blanc of mooie verdejo (dit spreek je uit als ‘Berdeggo’). Dit zijn op en top frisse zomerwijnen waar we graag in willen duiken! Ga je mee kopje onder in deze verfrissende wijnblog?

Frisse witte zomerwijnen

Als het warmer wordt, zoeken we graag wat verfrissing. Naast een duik in het (opblaas)zwembad zijn koude drankjes ook niet weg te denken. Je voelt ‘m al aankomen: het is wine o’lock! Je ploft neer op een terras of ontsteekt de barbecue en het zomerse genieten kan beginnen. Witte wijnen als de sauvignon blanc en verdejo zijn heerlijk verfrissend. Dit komt door de middelhoge tot hoge zuurgraad van deze witte wijnen. Dat maakt ze ook erg geschikt om te combineren met zomerse gerechten als salades en vis.

Sauvignon blanc: stevige witte wijn met bite

Een sauvignon blanc wordt gekenmerkt door de fruitige smaak, frisse zuren en ‘groene’ geur. Vaak worden de aroma’s van gras en kruiden benoemd. De benaming van dit druivenras komt van het Franse woord ‘sauvage’ wat wild betekent. Dit komt mede omdat hij soms ook in het wild groeit. Een wilde witte dus, die vroeger ook wel eens werd aangezien voor woekerend onkruid!

 

De sauvignon blanc is met name bekend vanuit Frankrijk, maar wordt ook geplant in landen als Nieuw-Zeeland, Chili en zelfs Zuid-Afrika. Afhankelijk van het land en dus het klimaat en de bodem, smaakt en ruikt de sauvignon blanc weer net even anders, maar is altijd fris en knisperend! Zo is een sauvignon blanc uit Frankrijk vaak licht en toegankelijk en een Nieuw-Zeelandse sauvignon blanc weer veel intenser. Een paar mooie witte wijnen gemaakt met de sauvignon blanc-druif zijn vind je hieronder.

 

  • DELAUNAY The Holy Snail 2018 (€11,95): afkomstig uit het Franse Loire komt deze heerlijk frisse sauvignon blanc die maar liefst drie keer winnaar werd van de KLM-smaaktest. Combineert erg goed bij witvis, zalmachtigen, schaal- en schelpdieren en geitenkaas.
  • AMAYNA Sauvignon Blanc 2017 (€19,95): een frisse en complexe sauvignon blanc met hinten van rijp exotisch fruit zoals ananas, vol van smaak.

 

Verdejo wijn: het Spaanse nichtje van de sauvignon blanc

Witte wijnen gemaakt van de verdejo-druif zijn eigenlijk heel bijzondere witte wijnen met een typerende smaak. Het wordt ook wel eens het Spaanse nichtje van de sauvignon blanc genoemd. De verdejo-druif kom uit de Spaanse Rueda-streek. Zo ten noordwesten van Madrid. Zo’n 98% van de druivenrassen in deze streek zijn wit. Nu komt de naam van de druif niet helemaal uit de lucht vallen. ‘Verde’ betekent namelijk groen in het Spaans en je raadt het al: de verdejo druif is groen!

 

Als druivenras is de verdejo een absolute overlever. Hij groeit op kalsteen en keien en kan dus ontzettend goed tegen de droogte. Omdat de druif wel gevoelig is voor zuurstof (want heirdoor gaat de druif gisten en verandert de smaak van de wijn uiteindelijk), wordt de druif ’s nachts geoogst. Hierdoor blijft de typerende frisse smaak behouden!

 

In het assortiment van GrapeWine vind je diverse witte wijnen gemaakt van de verdejo-druif. We zetten er een paar op een rijtje die de neus en de smaakpapillen verwennen:

  • CUATRO RAYAS Dama del Lago Verdejo 2018 (€6,95): een frisse, droge witte wijn met een volle smaak van fris fruit zoals groene appels. Deze frisse zomerwijn tintelt lichtjes op de tong en heeft een prettig zuurtje.
  • BODEGAS COMENGE Bodegas Comenge Verdejo (€10,95): een bijzondere droge, witte wijn met intense en sappige aroma’s van exotisch fruit, bloemen en wat anijs en citrus op de achtergrond. Een wat complexere verdejo met een spannende balans en prachtige zuren.

Serveertip: gekoeld tussen de 6 en 8 graden Celsius komt de verdejo-wijn het meest tot zijn recht!

 

Witte wijnen lessen de zomerse dorst

De sauvignon blanc en de verdejo hebben een belangrijk aspect gemeen: ze lessen de dorst! Als echte dorstlessers kunnen ze dan in een zomers wijnassortiment niet ontbreken. Deze witte wijnen hebben zoveel meer te bieden dan vaak in het eerste ogenblik wordt gedacht. Juist door je te verdiepen in de soort druif, het land, de wijnmaakmethode, de smaken en de aroma’s ga je witte zomerwijnen nog meer waarderen.

 

Welke witte wijn kies jij deze zomer?

Heb je een gezellig barbecue in de tuin gepland of zak je liever lekker alleen onderuit op een zonnebedje? Wat je plannen ook zijn voor deze zomer: je kunt bij GrapeWine.nl altijd rekenen op een persoonlijk wijnadvies via WhatsApp, telnr. 06 – 38 61 23 62. Stuur een berichtje naar Arjan en hij voorziet je vandaag nog van een wijnadvies voor een zinderend frisse sauvignon blanc of een frisse witte wijn met een twist zoals de verdejo. Wedden dat hij jouw ultieme zomerwijn weet te vinden? Appen dus maar!

 

 

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter