0
  • Lorem ipsum

Empanadas met romige vulling van Kip en Chorizo

18 Feb 2020
door Yvonne

Zo eens in de zoveel tijd kom je een recept tegen waar je iedereen blij mee maakt.
Het is een gerechtje dat klein perfect is als borrelhapje, en in het groot een prima lunch idee is.
Of gewoon, zomaar... omdat het zo lekker is.

Wij maken dit al een tijdje om onze wijnvrienden te trakteren bij de wijn, en afgelopen weekend was het weer zover.
We gebruiken kant en klaar bladerdeeg, het is voor dit receptje een prima alternatief.

En wat ook handig is, je kan ze invriezen als je teveel hebt. Dan heb altijd iets lekkers in huis voor onverwachts bezoek, of trek.

 

Dit heb je nodig voor 20 kleine empanadas (of 10 grote)

  • 200 gram kip gehakt (Tip: investeer in goed, lekker gehakt van de poelier. Dat ga je écht proeven)
  • 50 gram chorizo, fijngehakt
  • 30 gram champignons, fijngehakt
  • 1 sjalotje, gesnipperd
  • 1 knoflookteen, fijngehakt
  • 1 eetlepel bloem
  • 125 ml bouillon
  • 3 eetlepels crème fraîche
  • 50 gram geraspte (oude) kaas
  • 2 eidooiers

 

Zo maak je de empanadas -  de vulling maken


Verwarm de oven voor op 180 graden

Laat de bladerdeeg vellen ontdooien (met het papiertje eraan, dan gaan ze niet zo plakken aan je werkblad)

Laat de chorizo bakken in een koekenpan, op zacht vuur tot de olie vrijkomt.
Voeg dan de ui toe en laat die zacht worden.
Voeg vervolgens de geperste knoflook het kip gehakt, de gehakte champignons en breng op smaak met vers gemalen zwarte peper.
Roer door elkaar en bak een paar minuutjes.

Schep de bloem door het mengsel en laat twee minuutjes meebakken (dit zorgt voor de binding van de saus).
Giet de bouillon erbij, leg een deksel op de pan en laat vijf minuutjes inkoken.
Schep dan de crème fraîche erbij en roer tot een mooie romige saus.

Zet het vuur uit.

 

Zo maak je de empanadas -  het vullen van de empanadas

Een echte empanada is een half rondje. Wij maken kleine driehoekjes, want het is net wat minder gedoe en wij denken dat het qua smaak niet veel zal verschillen :)

Snij de vierkante bladerdeeg plakken diagonaal doormidden (zodat je 2 driehoekjes krijgt).

Leg twee tot drie theelepels van de vulling in het midden onderin (zie foto hieronder). Hou de randjes vrij.
Maak de randjes van het deeg met je vingertoppen vochtig met water en vouw de empanada daarna dicht.

Druk de randjes goed aan en druk daarna nog eens aan goed met een vork. Zo kan er geen vulling ontsnappen tijdens het bakken in de oven.

Bestrijk alle empanadas met de losgeklopte eidooier en prik er met een satéprikker een gaatje in, zodat er wat hete lucht uit kan ontsnappen in de oven.
"drizzle" over elke empanada een beetje geraspte kaas.

Bak ze ongeveer 20 tot 25 minuten in de oven op 180 graden, tot ze goudbruin zijn.

 

Dit drink je bij de empanadas

Deze empanadas zijn perfect bij een mousserende wijn. Of een verfrissende witte wijn.
Zo dronken wij er afgelopen weekend een glas Cremant van Michel Fonné bij.
Maar denk ook zeker eens aan ons nieuwe assortiment van Het Betuws Wijndomein, en dan met name de Johanitter, een smaakvolle witte wijn met tonen van groene appel, peer en citrusfruit. Perfect als aperitief.

Enjoy!

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter