0
  • Lorem ipsum

Steak Tartaar met Bieslook Mayonaise

31 Mar 2020
door Chef Tom

We kennen natuurlijk de klassieke steak tartaar met gekookt eiwit en eidooier, fijne kappertjes en sjalotten en een rauw eitje.
Met deze variant ben je zeker verrast.

Van oorsprong komt de steak tartaar uit Frankrijk.
In het begin van de 20 eeuw werd steak tartaar veel in de restaurants (bistro's) geserveerd. Nog steeds trouwens. Je kunt er niet omheen. Heerlijk!
Echter is steak tartaar een gerecht van oorsprong zonder vlees maar met mayonaise.
De Franse koks wilden een mayonaise verrijken met de Russische ingrediënten uit de tartaar saus.
Hier weer een andere variant, geniet!

 

Dit heb je nodig (voor 4 personen):

  • 300 gram biefstuk
  • 4 st eieren
  • 15 gram kappertjes
  • 15 gram sjalotten
  • 5 gram peterselie
  • 50 gram bieslook
  • 100 gram mayonaise
  • 30 gram zwarte olijven
  • 1 klein stokbrood
  • Viooltjes
  • Doperwten kres
  • Zout en peper

 

Zo maak je het:

Voor de eidooier heb ik een sousvide stick gebruikt en deze op 68 graden ingesteld voor 1 uur.
Dan is het eiwit nog niet gestold maar de eidooier wel. Spoel deze koud en haal de dooier eruit.

Maak van het stokbrood dunne plakjes en droog deze op 130 graden in de oven.

Hak het vlees, de sjalotten, de kappertjes en de peterselie heel fijn.
Meng dit met een beetje zout en peper en zet koud weg in de koelkast.
Hak ook de olijven heel fijn en bewaar deze buiten de koelkast.

Maal de bieslook met de mayonaise in een keuken machine tot een gladde saus.

Voor de opmaak van het gerecht gebruik je een ronde vorm.
Verdeel de tartaar over 4 mooie bordjes en druk deze aan in de ring.

Maak met een spuitzak dotjes van de bieslookmayo.

Leg de eidooier er midden op. Eventueel in de ring van aardappel papier.

Garneer af met de bloemen, de kres en olijven.

 

Dit drink je erbij:

Château Jas d’Esclans rosé Cru Classé 2019

De familie Wulf maakt op Château Jas d’Esclans wat ons betreft de beste wijn van de appellation. De schoonheid en fruit intensiteit van hun wijnen wordt naar onze ervaring simpelweg door niemand geëvenaard. Telkens als we aanklopten was er geen wijn of waren er andere beperkingen. Maar dit jaar, bij de lancering van de geniale oogst 2019

Deze rosé past er goed bij. Ondanks de kleur heeft deze Cru Classé genoeg diepte en

body om dit gerecht tot grote hoogte te brengen. Absolute aanrader.

 

Eetsmakelijk!

Chef Tom

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter