Welke wijn drink je bij mosselen? - Wijnhandel GrapeWine.nl
0
  • Lorem ipsum

Wijn bij mosselen? Schenk deze wijnen en je wilt nooit meer anders!

25 Jul 2020
door Amanda

Het Zeeuwse mosselseizoen is weer begonnen. Voor velen een culinair feestje! Deze Zeeuwse delicatessen zijn een pure verwennerij en laten zich daarnaast ook uitstekend combineren met mooie witte wijnen. Ze zeggen natuurlijk niet voor niets: vis moet zwemmen, dus mosselen ook! In deze blog delen we - wat ons betreft - de perfecte witte wijn voor bij mosselen. Oftewel: wijn-spijscombinaties die je nooit meer anders wilt!

 

Welke wijn bij mosselen?

Als je denkt aan mosselen, dan denk je waarschijnlijk gelijk aan een witte wijn. De combinatie van droge witte wijn met mosselen is een match made in heaven. Maar welke witte wijn drink je bij mosselen? Er zijn immer zoveel soorten! Het antwoord op die vraag is afhankelijk van de bereiding. Ga je voor de klassieke bereiding (mosselen in de pan koken met groenten en een flinke scheut witte wijn), of pak je het wat avontuurlijker aan (bijvoorbeeld door mosselen op de barbecue te bereiden)? De bereiding heeft veel invloed op de uiteindelijke smaak van de mosselen en dus ook op de wijnkeuze!

 

Mosselen uit de pan (klassieke bereidingswijze met witte wijn)

Wanneer je kiest voor de traditionele bereidingswijze van Zeeuwse mosselen, dan staat de pure smaak van mosselen centraal. Mosselen zonder opsmuk dus! Bij de klassieke bereidingswijze worden de mosselen in de pan gekookt in water (of bouillon) en witte wijn met wat groenten zoals prei, uien en wortel. Wist je trouwens dat mosselen de smaken opnemen van de ingrediënten waarmee je ze kookt? Als je mosselen kookt met wortel, zullen de mosselen een beetje (wortel)zoet van smaak zijn. Erg lekker kunnen we je vertellen! Een prachtige witte wijn die perfect past bij klassieke mosselen is de DE KLEINE SCHORRE Schouwen D®uiveland Auxerrois (€15,95).

 

In de blog ‘De Kleine Schorre: het wijnhuis van Zeeland’ kon je al lezen dat dit Nederlandse wijnhuis zich toelegt op het maken van wijnen die passen bij de Zeeuwse zilte zaligheden, zoals kreeft, oesters én mosselen. De Auxerrois complementeert de mosselen door de heerlijke aroma’s en de al even heerlijke smaak. In de neus herken je wit fruit, zoals appel, peer en zelfs een beetje perzik. Qua geur gebeurt er ontzettend veel en ook bloemen herken je in de wijn. Juist door deze aroma’s zou je een zoetje in de wijn verwachten, maar de smaak is verrassend verfijnd met een sprankeling op de tong. De volle smaak en mooie, lange afdronk laten je verlangen naar zeevruchten. Wat ons betreft een fantastische witte wijn voor bij mosselen! En mocht je in de toekomst je culinaire smulpaap tegoed doen aan kreeft of oesters, neem dan ook zeker een kijkje bij de andere wijnen van De Kleine Schorre.

 

Mosselen van de barbecue

Ontsteek die barbecue maar vast, want mosselen van de barbecue zijn verrukkelijk. De smaak van de mosselen is een stuk(je) intenser dan wanneer je ze op de klassieke manier maakt. Dit komt door de (lichte) rooksmaak die de mosselen van de barbecue krijgen. Je weet wel die typische BBQ-smaak: om je vingers bij af te likken!

 

Juist doordat de mosselen van de barbecue wat intenser van smaak zijn, vinden wij een witte wijn met wat meer body maar met een blijvende frisheid goed passen. Onze voorkeur gaat uit naar een sauvignon blanc of een verdejo. Beide droge witte wijnen met frisse zuren! In de blog ‘Deze witte wijnen passen perfect bij de zomer’ kon je lezen dat de sauvignon blanc en de verdejo frisse witte zomerwijnen zijn. Beide mogen wat ons betreft niet ontbreken in je wijnvoorraad deze (en komende) zomer(s).

 

De sauvignon blanc is fris met een fruitige smaak en een ‘groene’ geur (gras en kruiden). Wil je een sauvignon blanc combineren met mosselen, ga dan voor een sauvignon blanc uit Frankrijk, zoals de GRAVEL AND LOAM Gravel and Loam Sauvignon Blanc 2017 (€10,95). De Franse sauvignon blanc is licht en toegankelijk. Een sauvignon blanc uit bijvoorbeeld Nieuw-Zeeland is veel intenser en kan al gauw overheersen.

 

Wil je het wat spannender maken? Dan geeft de Spaanse verdejo, zoals de UATRO RAYAS Dama del Lago Verdejo 2018 (€6,95) een leuke twist. De typerend frisse smaak herken je uit duizenden!

 

Welke wijn drink je bij mosselen?

Trek gekregen na al dat lezen over mosselen en wijn? Dan zit er nog maar één ding op: aan de slag! Wij zorgen voor de wijn, dan kun jij je focussen op het bereiden van de mosselen. Heb je toch nog graag wat aanvullend advies nodig over deze of een andere wijn-spijscombinatie? Stuur dan een WhatsAppje naar Arjan via, telnr. 06 – 38 61 23 62. Dan helpt hij je gratis met een wijnadvies dat bij jou past. Wij zeggen alvast: eet smakelijk en proost!

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter