• Lorem ipsum

Altolandon

Toon:
Geen producten gevonden...

Altolandon

De Bodegas Altolandon behoren tot de meest hoog gelegen wijnbedrijven van Spanje. Men bezit 70 hectare wijngaard, allen gelegen bij het stadje Landete in de provincie Cuenca. Vanaf het moment dat de eerste wijnstokken zijn geplant, wordt er biologisch gewerkt.

Zorgvuldige wijnboeren

Aan de beplanting is bijzondere aandacht besteed. Eerst werd de bodem van alle wijngaardpercelen nauwkeurig geanalyseerd, vervolgens werd per wijngaard het meest geschikte druivenras en kloon geselecteerd. Alle wijngaarden vallen binnen de beschermde herkomst benaming Manchuela.
 
Het fruit ondergaat een groot temperatuurverschil tussen dag en nacht, rond de 20 graden. Vooral de koele nachten geven aan het fruit een mooie, frisse zuurgraad mee. Nadat het fruit is geplukt gaat het naar de modern geoutilleerde wijnmaak ruimte, waar grote konisch gevormde, roestvrijstalen gistingstanks staan met een inhoud van 6000 liter. Uiteraard beschikken deze cuves over nauwkeurige temperatuurbeheersing, waardoor de gistingstemperatuur nimmer hoger wordt dan 30 graden. Er wordt geen gebruik gemaakt van industriële gist, maar uitsluitend van natuurlijke gist die op de druif voorkomt.
 
De schillen blijven, afhankelijk van de gebruikte druif,  gemiddeld 2 tot 3 weken in contact met het sap, waarna een lichte persing volgt. Hierna gaat de jonge wijn richting vatenkelder voor verdere rijping in fusten van Frans eikenhout van 225 liter. Men vervangt jaarlijks circa 25% van deze vaten. Alle wijnen ondergaan de melkzuur gisting (Malo Lactique) in fust. Ook hier gaat dat geheel natuurlijk, er worden geen  industriële bacteriën toegevoegd. Vatrijping (ook weer afhankelijk van het druivenras) is tussen de 8 en 24 maanden. Nadat de wijn op fles is gebracht rijpt de wijn minimaal nog acht maanden voordat de verkoop start.