• Lorem ipsum

Clos des Aumones

Toon:
Geen producten gevonden...

Clos des Aumones

De Loire is met duizend kilometer de langste rivier van Frankrijk en stroomt van de Ardèche in midden-Frankrijk tot in de Atlantische Oceaan. Pas halverwege begint bij het dorpje Pouilly-sur-Loire het wijngebied de Loire. De rivier stroomt hier met haar vele zijriviertjes verder door een gebied met glooiende heuvels, uitgestrekte bossen en vruchtbare groene velden. Niet voor niets heeft dit gebied de bijnaam Jardin de France, tevens de benaming voor wijnen gemaakt van druiven die uit het hele gebied mogen komen.

Stroomafwaarts is de oostelijke Touraine nog het gebied van de sauvignon blanc, maar uit het westelijke deel komen droge, zoete en mousserende wijnen van de chenin blanc. Denk aan Vouvray en Montlouis. In zowel de westelijke Touraine als het aangrenzende Anjou-Saumur is het net een tikje warmer dan in de rest van de Loire, wat het gebied uiterst geschikt maakt voor mooie rode wijnen van cabernet franc, in sommige gevallen aangevuld met cabernet sauvignon.

Vouvray ligt in het gebied van Touraine. Het eerste wijndorp dat u tegenkomt is Rochecorbon. De appellation Vouvray bestaat uit acht gemeenten: Vouvray, Rochecordon, Vernou sur Brenne, Sainte-Radegonde, Chançay, Noizay, Reugny en Parçay-Meslay. De wijngaarden van het dorp Vouvray, dat in een bocht van de Loire ligt, zijn het fraaist geëxposeerd van alle genoemde dorpen en liggen vlak langs de rivier.

Wijnmaker Philippe Gaultier is de vierde generatie in de familie die nu de wijnen produceert van dit domein. De 18 hectares wijngaarden zijn gelegen in Rochecorbon naast Tours en vallen onder de appellatie Vouvray. 100% Chenin Blanc. Prachtige gouden kleur. Afkomstig van 35 jaar oude wijnstokken. Veel rijp wit fruit in geur en smaak en zelfs wat gedroogde fruittonen en honing. Gecombineerd met een lichte hint van citrus geeft dit een mooie complexe wijn en een lange afdronk. Iets heel bijzonders. Verrukkelijk als aperitief, maar ook bij diverse visgerechten zoals Sint-Jakobsschelpen en witvissoorten zoals forel. Nu op dronk, maar kan nog zeker 5 tot 10 jaar ouderen.