• Lorem ipsum

Italië

Toon:
Toon:

Italië

Italië is een van de grootste wijnlanden ter wereld. Al in de 6de eeuw voor Christus werd in Italië wijn verbouwd door de Griekse kolonisten. Door het uitgestrekte land van noord naar zuid kent Italië veel klimaatsoorten. Hierdoor komen er veel verschillende wijnen uit dit prachtige wijnland.
Italië is vooral bekend om de bijzondere bewaarwijnen.

  • Wijnland Italië in het kort
  • Druiven uit Italië
  • Italië wijnclassificatie
  • Geschiedenis van wijnland Italië

Wijnland Italië in het kort

  • 000 hectare aan wijngaarden
  • 49 miljoen hectoliter wijn per jaar
  • Bekendste wijnstreken: Puglia, Toscane, Sicilie, Sardinie, Marken, Piemonte, Latium, Veneto, Friuli, Lombardije, Umbrië
  • Belangrijkste druivensoorten: pinot grigio, nebbiolo, sangiovese, albana, trebbiano, verdicchio, barbera, vernaccia

Druiven uit Italie

In Italië worden honderden verschillende druivensoorten verbouwd. Sommige zijn echter hetzelfde, maar dragen een andere naam. Andere druivensoorten worden alleen in bepaalde gebieden verbouwd. Daarnaast bestaat er ook een rijk scala aan kruisingen tussen druivensoorten. De belangrijkste en bekendste druivensoorten zijn:

  • pinot grigio
  • sangiovese
  • barbera

Italiaanse wijnclassificatie

  • Vino da tavola: tafelwijn. Dit zijn eenvoudige wijnen. Tafelwijnen zijn meestal een blend van verschillende druiven
  • Indicazione Geografica Tipica (IGT): de wijn moet voor minstens 85% afkomstig zijn uit het geografische gebied dat op het etiket staat. 
  • Denominazione di Origine Controllata (DOC): kwaliteitswijn met gecontroleerde herkomstaanduiding. Deze wijn is aan strenge regels gebonden wat betreft druivenrassen, productiegebied en vinificatietechnieken.
  • Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG): kwaliteitswijn met gecontroleerde en gegarandeerde herkomstaanduiding. De term garantita garandeert de superieure kwaliteit van deze wijnen

Geschiedenis van wijnland Italië

Al in de 6de eeuw voor Christus werd in Italië wijn verbouwd door de Griekse kolonisten. De wijnbouw vond enkel plaats in Zuid Italië. Door de Etrusken kwam de wijnbouw in de rest van Italië op gang.
Terwijl Spanje en Frankrijk in de 17de / 18de  eeuw de wijnbouw snel doorontwikkelde, bleef in Italië de tijd stil staan. Pas na de Tweede Wereldoorlog veranderde er veel in de wijnbouw. Het land ontwikkelde snel in het maken van kwalitatief goede wijnen. Tegenwoordig vind je de beste wijnen van de wereld in onder andere Italië.

Nog meer leren over Italiaanse wijn?

Wij bieden een informele themacursus “Wijn Begrijpen” aan.
Hier gaan wij dieper in op alle aspecten van de wijnen en er is ruime gelegenheid voor het stellen van vragen.

Meer info: Themacursus Wijn Begrijpen