Spanje
Spanje
Spanje is het op 2 na grootste wijn producerende land ter wereld. Er groeien zeer veel verschillende druivensoorten. Spanje staat bekend om een geweldig rijk aanbod van wijnen, met zeer verschillende en eigen kenmerken.
- Wijnland Spanje in het kort
- Druiven uit Spanje
- Spaanse wijnclassificatie
- Spaanse rijpingsaanduidingen
- Geschiedenis van wijnland Spaanse
Wijnland Spanje in het kort
- Land met meeste wijngaarden ter wereld
- 1,1 miljoen hectare aan wijngaarden
- 37 miljoen hectoliter wijn per jaar
- Bekendste wijnstreken: Rueda, Rioja, Ribera del Duero, Penedes, Rias Baixas
- Bekendste druivenrassen: airén, tempranillo, grenache, macabeo
- Spanje is groot kent daardoor zeer uiteenlopende klimaten, van regenachtig en gematigd in het groene noordwesten tot zeer heet en droog in het zuiden.
Druiven uit Spanje
De grote hoeveelheid druiven die in Spanje verbouwd worden, zijn op enkele soorten na, allemaal inheems (rood 97% wit 3%)
Dit zijn de bekendste druiven van Spanje:
- airén
- tempranillo
- grenache
- macabeo
Spaanse wijnclassificatie
- Vino de Mesa en Vino Comarcal: tafelwijn. Op het etiket staat: de inhoud, het alcoholpercentage, het land van herkomst en de naam van de producent. De druiven in deze eenvoudige wijnen hebben geen specifieke herkomst.
- Vino de la Tierra: streekwijn. Deze wijnen komen uit een bepaalde Spaanse streek. Op het etiket mogen producenten ook nog de streek op het etiket vernoemen.
- Denominación de Origen (DO): kwaliteitswijn met herkomstaanduiding. In Spanje zijn meer dan 60 DO-gebieden.
- Denominación de Origen Calificada (DOC): de hoogste kwaliteitsklasse. Spanje kent slechts 2 DOC-gebieden: Rioja en Priorato.
Om een DOC predicaat te krijgen moet een gebied minimaal 10 jaar een DO hebben.
Spaanse rijpingsaanduidingen
Spaanse wijnen kennen een rijpingsaanduiding. Spanje is het enige land dat hiermee werkt.
Op het etiket wordt aangegeven hoe lang een wijn heeft gerijpt:
- Crianza: Rode wijn, dan heeft de wijn minimaal 2 jaar kelderrijping gehad, waarvan minstens 6 maanden op vat.
Witte wijn en rosé, hiervoor geldt dat deze minstens 1 jaar kelderrijping, waarvan 3 maanden op vat. - Reserva: Rode wijn, deze hebben minstens 3 jaar kelderrijping gehad, waarvan 1 jaar op vat.
Witte wijnen en rosé, minimaal 2 jaar kelderrijping, waarvan 6 maanden op vat.
- Gran Reserva: Rode wijn, deze heeft op z’n minst 5 jaar gerijpt in de kelder van de bodega waarvan 2 jaar op vat.
Witte wijnen en rosé, deze wijnen mogen dit predikaat pas na minimaal 4 jaar kelderrijping voeren, mits 6 maanden op vat.
- Joven (vroeger ‘Sin Crianza’): joven betekent ‘jong.’
Deze wijnen hebben minder dan 6 maanden of helemaal niet op hout gerijpt.
Ze zijn op jonge leeftijd al op dronk en hoeven niet lang bewaard te worden.
Nog meer leren over Spaanse wijn?
Wij bieden een informele themacursus “Wijn Begrijpen” aan.
Hier gaan wij dieper in op alle aspecten van de wijnen en er is ruime gelegenheid voor het stellen van vragen.
Meer info: Themacursus Wijn Begrijpen