Heerlijke witte wijn uit de Chablis
Op zo’n 180 kilometer van Parijs vandaan ligt de wijnstreek Chablis, een van de kleinste wijnstreken van Frankrijk. Rond 1490 veroverde de Hertog van Bourgondië deze streek en deelde het in bij het wijngebied Bourgogne. Wat ligging, klimaat en bodem betre
Heerlijke witte wijn uit de Chablis
Op zo’n 180 kilometer van Parijs vandaan ligt de wijnstreek Chablis, een van de kleinste wijnstreken van Frankrijk. Rond 1490 veroverde de Hertog van Bourgondië deze streek en deelde het in bij het wijngebied Bourgogne. Wat ligging, klimaat en bodem betreft zou Chablis net zo goed bij de Champagnestreek kunnen horen. De wijngaarden van Chablis zijn de meest noordelijke van Bourgogne en liggen in het departement Yonne, volledig geïsoleerd van de rest. Chablis is wereldberoemd om zijn beendroge witte wijnen.
Klimaat en ondergrond in Chablis leveren unieke wijnen op
De mooie kenmerken van Chablis wijn zijn onder andere te danken aan het relatief koele klimaat. Hierdoor rijpen de druiven langzamer en gelijkmatiger. Ze krijgen minder zon en daardoor minder suiker, met als resultaat dat de druiven een hoge zuurgraad hebben. De keerzijde is dat de wijnboeren in Chablis regelmatig te maken hebben met voorjaarsvorst, een van de grootste vijanden van de wijnbouw. Gelukkig worden de wijnboeren steeds creatiever. Zo bestrijden ze de kou en vorst door op verschillende plekken in de wijngaarden kacheltjes aan te sluiten. Een andere techniek die wordt gebruikt is het besproeien van de wijnstokken met water. Het water bevriest en vormt een beschermend laagje om de bloemen van de plant.
De bodem in Chablis bestaat uit een mengsel van kalk, klei en overblijfselen uit de tijd dat Noord-Frankrijk nog een zee was. Toen de grote binnenzee verdween, bleef in de bodem een dikke laag schelpen achter. Dit is precies waarom Chablis wijn zo mineralig en soms zelfs ziltig smaakt. De combinatie van klimaat, bodem en druif komen hier optimaal samen. Dat maakt dat Chablis wijn nergens anders ter wereld kan worden nagemaakt.
Chablis = chardonnay!
De druif die verantwoordelijk is voor de unieke wijnen uit Chablis, is de chardonnay druif, die plaatselijk beaunois wordt genoemd. Chablis wijn is dan weliswaar van de chardonnay druif gemaakt, maar voldoet totaal niet aan het stereotype chardonnay dat als merknaam de wereld veroverde. En dat is nu juist zo bijzonder aan deze wijn. Een Chablis wijn is de perfecte wijn om te begrijpen hoeveel invloed terroir heeft op de smaak. Bovendien rijpt Chablis wijn niet net zoals chardonnay in eikenhouten, maar in stalen vaten. Doordat de wijn niet in contact komt met hout, blijft juist de karakteristieke smaak over. Hierdoor blijft vooral de mineralige smaak bewaard.
Een wijn gemaakt van de chardonnay druif uit Chablis smaakt veel frisser dan andere chardonnays. De wijnen uit Chablis worden gekenmerkt door een bleke keur met vaak een zweem van groen en een zeer droge, mineralige en koele smaak die tegelijk sappig en fruitrijk kan zijn. Ze zijn van hoge kwaliteit en hebben een enorm bewaarpotentieel. Doordat de wijngaarden betrekkelijk klein zijn, is de opbrengst ook gering, en Chablis wijn dus een kostbare drank. Een wijn mag enkel de naam Chablis dragen wanneer hij uit deze kleine wijnstreek komt. Zo niet, dan is het geen Chablis wijn.
Heerlijke Chablis wijn drink je bij…
Last but not least: waar schenk je een Chablis bij? Of: wat eet je bij deze heerlijke witte wijn? Nou, daar kunnen we kort over zijn. Vooral in combinatie met oesters wordt de wijn aangeraden. Een echte klassieker. Chablis wijn wordt daarom ook wel ‘oesterwater’ genoemd. De hoge zuren en mineraliteit van de wijn gaan perfect samen met oesters en andere schelp- en schaaldieren. Een pannetje mosselen bijvoorbeeld, of coquilles met in roomboter gebakken zeekraal.
Maar je kunt Chablis wijn met nog veel meer andere gerechten combineren. Het is een van de go-to droge witte wijnen om bij te eten. Hij laat zich goed combineren vanwege de hogere zuurgraad. Dit werkt als een natuurlijke smaak neutraliseerder. Een Chablis wijn is met zijn frisse basis bijvoorbeeld ook erg lekker bij licht vlees zoals kip en kwartel in romige sauzen. Wijnadvies nodig? Arjan helpt je graag!